Migraine is helaas als ziekte niet te genezen. Gelukkig zijn er wel medicijnen om de klachten tijdens een migraineaanval te verminderen (aanvalsmedicatie). Ook zijn er medicijnen die zorgen dat je minder aanvallen krijgt en dat ze minder heftig zijn (preventieve medicatie).
Behandeling van een aanval van migraine
Veel mensen met migraine hebben voor ze naar de huisarts gaan al verschillende pijnstillers geprobeerd, zoals paracetamol en ibuprofen. Vaak helpen deze niet genoeg. De arts kan dan triptanen voorschrijven.
Triptanen gebruik je meteen aan het begin van een migraineaanval. Triptanen zijn er in verschillende vormen: gewone tabletten, smelttabletten, neussprays, zetpellen en injecties. Gebruik triptanen niet meer dan acht dagen per maand. Gebruik je te vaak triptanen, dan kan hierdoor medicatie-overgebruikshoofdpijn (MOH) ontstaan. Merk je dat je te vaak triptanen of andere pijnstillers gaat gebruiken, overleg dan met je huisarts of neuroloog.
Behandeling om migraineaanvallen te voorkomen
Als je vaak last hebt van migraine, kan de arts medicijnen geven om aanvallen te voorkomen. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je minder aanvallen krijgt, dat ze korter duren en minder hevig zijn. Er zijn verschillende soorten medicijnen die migraineaanvallen kunnen voorkomen. Dit zijn onder andere:
- Bloeddrukverlagers (candesartan, metoprolol, propranolol)
- Middelen tegen epilepsie (topiramaat, valproaat)
- Antidepressiva (amytriptyline, nortryptiline, mirtazepine)
- Botulinetoxine-A
- CGRP-remmers
- Gepants
CGRP-remmers
CGRP-remmers richten zich tegen de effecten van het eiwit CGRP dat vrijkomt bij een migraineaanval. Het is het eerste preventieve medicijn dat specifiek voor migraine is ontwikkeld.
Sinds 2021 worden CGRP-remmers vergoed, maar alleen bij chronische migraine. Meer informatie over de CGPR-remmers en de vergoeding vind je hier.